Notícies

Tecnologia transformadora: explorant el potencial del bessó digital

Projecte C+A amb bessons digitals

Avui dia, hi ha poca experiència en la utilització de bessons digitals en el sector de la construcció, ja que l’ús d’aquesta tecnologia es troba en una fase inicial. Aquesta tecnologia va lligada al BIM. El desenvolupament d’actius en metodologia BIM permet obtenir un bessó digital per poder realitzar simulacions, innovar en sistemes de condicionament, reducció de l’impacte ambiental, reducció de consums, etc. Això es fa a partir de la informació que recopila l’actiu físic i que s’emmagatzema en l’actiu o bessó digital.

El model BIM d’un actiu és un bon fonament per a la creació d’un bessó digital, però aquest ha de contenir altres funcionalitats, com a eines de simulació, monitoratge i suport a la presa de decisions. Aquí és on s’observen les mancances: existeixen visors de models BIM per a la representació de l’edifici i les seves característiques; hi ha sistemes de monitoratge i control d’edifici, i també aplicacions de manteniment i simulació. No obstant això, cadascuna és independent de les altres.

A C+A portem, des de principis d’any, executant un projecte amb el suport d’ACCIÓ, de la Generalitat de Catalunya, que tindrà la seva fi el setembre del 2023 i que encara es troba en desenvolupament. Està basat en tres factors clau per a la seva realització: un actiu físic, un actiu digital i dades en temps real de l’objecte d’estudi.

Aquest projecte consisteix a dur a terme una prova de concepte d’un bessó digital, que aconsegueixi mostrar quin és el potencial de connectar el model BIM d’un actiu amb les dades recollides en temps real.

Una informació obtinguda, gràcies als sensors instal·lats en l’edifici, que controlen els sistemes de climatització, ventilació, il·luminació, control d’accés i seguretat o comptadors d’energia, entre altres.

En aquest projecte, la IA també té un paper fonamental, permetent implementar una funcionalitat per la gestió i operació de l’actiu. Fet que aconsegueix millorar l’operació i manteniment del mateix, mitjançant la predicció del comportament teòric d’aquest.

Davant aquest estudi, podem validar la viabilitat de realitzar aquest procés i de, a més a més, donar un valor diferencial gràcies al treball fet amb bessons digitals. En una anàlisi preliminar, s’han obtingut aplicacions, com, la millora de la gestió de la climatització, l’ús de bessons digitals i l’estudi de recorreguts i usos que afectin a l’actiu.

Sens dubte, el repte més gran d’aquest projecte és disposar de tecnologies que mostrin el potencial d’aquests bessons digitals en el sector de la construcció. Un sector que té un gran impacte en la transició energètica i amb molt de potencial de millora en aspectes d’eficiència.

Després d’aquest projecte, volem aconseguir dos tipus de resultats:

  • La viabilitat tecnològica. S’analitzarà la factibilitat de construir un bessó digital emprant el model BIM d’un actiu i les dades existents dels sistemes que operen en el mateix actiu, així com altres dades externes, com la meteorologia. L’anàlisi examinarà com es poden relacionar tots dos dominis i servirà per a elaborar una guia que identifiqui bretxes, reculli bones pràctiques i faciliti la replicació del procés en altres actius.
  • La validació dels resultats. S’implementarà una aplicació avançada d’operació i manteniment que treballi amb el model BIM i les dades de l’actiu per a mostrar el potencial del bessó digital, més enllà de la visualització 3D de dades. Se seleccionarà en cas d’ús adaptat a l’actiu i als interessos dels seus gestors, i es desenvoluparà la tecnologia TIC necessària per a, d’aquesta manera, generar un model predictiu, basat en intel·ligència artificial.

Des de C+A estem encantats de poder fer realitat aquest projecte i avançar en un sector que encara té molt per descobrir i oferir. Gràcies, una vegada més, a l’actuació subvencionada, realitzada per ACCIÓ!

 Amb el suport de:

Una resposta